Cât de mari vor fi facturile românilor la energie: cât plătești față de iarna trecută

de: Alexandru Puiu
29 10. 2021

După lupte seculare, autoritățile române au în sfârșit un plan prin care să te ajute să tolerezi mai ușor scumpirile de pe piața europeană de energie. În cazul în care ești curios cât vei plăti la iarnă, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, avem în sfârșit niște referințe.

Dacă totul merge bine și îl credem pe cuvânt ministrul interimar al Energiei, românii ar trebui să aibă o iarnă destul de blândă din punct de vedere al costurilor cu energia. Plafonarea prețului la gaze naturale și energie electrică, la care se adaugă și schema de compensare a facturilor ar trebui să aducă niște cheltuieli foarte similare cu cele din iarna trecută, pe marginea acestui subiect.

Facturile la energie în 2021, la fel ca în 2020

Camera deputaților a adoptat la mijlocul acestei săptămâni o Ordonanță de urgență pentru compensarea creșterii semnificative a prețului la energie. În acest scop, a fost definită o schemă de ajutor ce va funcționa în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Noul sistem detaliat ulterior de ministrul Energiei nu va avea însă beneficii doar pentru clienții casnici, ci și pentru IMM-uri, cabinete medicale individuale, spitale, unități de învățământ, ONG-uri și biserici.

„Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie! Asta datorită plafonării preţului şi a schemei de compensare a facturilor la energie, de care vor beneficia 70% dintre români, măsuri care se aplică în perioada noiembrie 2021 – martie 2022! Legea a fost aprobată astăzi! Vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari pentru munca depusă şi am reuşit să venim cu măsuri concrete pentru a-i ajuta pe români să treacă peste această iarnă”, a scris ministrul de resort pe pagina sa de Facebook.

Punctual, preţurile plafonate pe care s-au străduit autoritățile să le definească sunt 0,37 lei KWh pentru gaze naturale şi 1 leu KWh pentru energie electrică. Acestea sunt preţurile finale care pot fi facturate de către furnizori celor care beneficiază de prevederile referitoare la plafonare, a explicat Popescu.

Există însă un detaliu foarte important de reținut în privința compensațiilor la energie electrică. De fapt, este singura regulă eliminatori. Cantităţile de energie pentru care se acordă compensaţie sunt 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022) şi echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale tot pentru întreaga perioadă. Dacă depășești aceste cifre, vei beneficia de reduceri doar în limita valorilor de mai sus.